Linjeansvariga Kerstin Svevar, flankerad av skrivareleverna Pontus Vifell och Jenny Sandsten. Foto: Agneta Sundberg/ Sveriges Radio
Bollnäs

Skrivarlinje gör dröm till verklighet

"Vi gör rätt" säger Kerstin Svevar
1:35 min

När skrivarlinjen vid Bollnäs Folkhögskola i år firar 20 år är det ingen trött gamling som jubilerar. Tvärt om har intresset för utbildningen bara stadigt ökat sedan starten för två årtionden sedan.

Intresset för utbildningen är faktiskt så stort att alla inte garanterat kan räkna med att få plats. Det måste tolkas som ett bra betyg säger Kerstin Svevar, linjeansvarig vid Bollnäs Folkhögskola.

– Ja, det måste helt enkelt vara någonting som vi gör rätt! Och sedan är det ju dessutom ett väldigt stort skrivarintresse i Sverige just nu, konstaterar hon.

Elevantalet ökar

När utbildningen startade 1993 hade man 15 elever, nu är antalet uppe i 50. Skrivarlinjen på Bollnäs Folkhögskola har dels en grundkurs för kvinnor, dels en fristående påbyggnadskurser som riktar sig till både kvinnor och män.

Vid den senare varianten spelar vare sig utbildning eller åldern någon roll

82-årige Pontus Vifell som är inne på sitt sjätte år, är ett bra exempel på det:

- Jag har bara sexårig folkskola och hade förr väldigt svårt med svenskan. Men den här utbildningen har gett mig väldigt mycket, konstaterar han.

Författardrömmar besannas

För många av eleverna är förstås drömmen om att en gång få ge ut en bok en del av drivkraften i utbildningen. Flera före detta elever har också nått det målet, berättar Kerstin Svevar:

- Ja, det stämmer, och jag gläds verkligen med dem! Några har till och med gått vidare och lever i dag på sitt författarskap, och det är en stor glädje, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".