Falskt! Sådana här utskick har hittats på flera platser i Gävleborg och Norduppland. Foto: Hjälp Till Liv International.
Gävle

Falsk välgörenhetsinsamling i Gävle

"Bedrövligt" tycker Per Abrahamsson
1:49 min

Det härjar bedragare i Gävleområdet. Under dagen har boende i Hille, Strömsbro och Björke blivit ombedda att samla ihop överblivna prylar till organisationen Hjälp till Liv International från Hudiksvall, samtidigt som organisationen tar avstånd från hela insamlingen.

Enligt organisationens ordförande Allan Widarsson rör det sig om en bluff och en polisanmälan har också lämnats in. Bedragare har helt enkelt lagt beslag på organisationens namn och logotype i syfte att själva vinna fördelar.

Per Abrahamsson, pastor i Hille missionsförsamling, var en av dom första som upptäckte den falska insamlingen:

– Det är helt bedrövligt. Man blir, ledsen sorgsen och upprörd över det hela, säger han. De stjäl och utnyttjar det förtroende som organisationen har, säger han.

Falska utskick delas ut

Organisationen Hjälp till liv International, med säte i Hudiksvall, har kort sagt haft en tuff vecka. Organisation, som jobbar med att bland annat samla in begagnade kläder har blivit utsatta för bedragare som i organisationens namn startat en insamling. Hushåll i Gävle har fått utskick i sin brevlåda där de uppmanas att skänka både kläder och andra saker för att lägga i säckar och ställa vid grinden för upplockning.

Opererar även i Norduppland

Även i Norduppland har bedragarna varit aktiva säger Pastor Per Abrahamsson:

– Jag fick förevisad falsk information som delats ut där. När samma utskick om insamlingen dök upp också här i Björke, förstod jag att inte allt stod rätt till och kontaktade ordförande Allan Widarsson i Hjälp till Liv International, berättar han:

Har pågått lång tid

Enligt Allan Widarsson kommer inte uppgifterna om bedrägeriet som någon total överraskning:

– Vi vet sedan tidigare att den falska informationen har delats ut på tre-fyra platser i Gävleborgs län. Det kan ha pågått ända upp till ett halvt år tillbaka i tiden, berättar han.

Johan Järvestad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".