1 av 3
Kicukiro, Kigali, Rwanda. Ur Africa is a Great Country. Foto: Jens Assur
2 av 3
Victoria Falls, Zimbabwe Ur Africa is a Great Country. Foto: Jens Assur
3 av 3
Vila Olimpica, Maputo, Mozambique. Ur Africa is a Great Country. Jens Assur, 2012.
P4 Morgon

Jens Assur visar sin bild av Afrika

Vår bild av Afrika är föråldrad säger Jens Assur
0:45 min

"Africa is a great country" heter helgens utställning på Liljevalls salonger i Stockholm. Det är fotografen, och före detta Bollnäsbon Jens Assur som ställer ut - och han gör det för att han vill visa ett Afrika som vi inte är vana att se.

Tanken bakom utställningen är att uppdatera gemene mans uppfattning om den Afrikanska kontinenten. Allt för ofta har vi en föråldrad uppfattning om Afrika, hävdar Jens Assur:

- Svenskens bild av Afrika är ungefär 30 år gammal. Många associerar fortfarande kontinenten med Live Aid och svältande barn i Etiopien, men jag vill uppmärksamma ett annat Afrika, ett Afrika vi väldigt sällan ser, säger han.

Ett levande Afrika

Jens Assur menar att bildenav ett döende Afrika är cementerad i Svenskarnas medvetande. Därför vill han nu presentera motbilder:

– Den här gången vill jag berätta om hur Afrika lever. Det är viktigt, annars kommer enskildas fördomar att består, företagare kommer att missa affärsmöjligheter och politiker kommer inte knyta nödvändiga kontakter, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".