Svårt för nya ägarna till Nytorp att locka elever till ny gymnasieutbildning. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
Arbrå

Få elever till nya gymnasiet på Nytorp

"Vi grottar inte ner oss för det här"
1:31 min

Siffror från Elevantagningen visar att bara tre elever har antagits till den nystartade skolan som vill återuppliva naturbruksgymnasiet på Nytorp, som tidigare ägdes av Bollnäs kommun.  Men företaget som vill driva skolan har inte gett upp.

– Det hade varit mycket roligare att stå här och tala om att vi hade ett överflöd av elever, men samtidigt så måste man vara realistisk och se att det gått ner lite grand för näringen också.

– Det är klart att det kanske känns lite osäkert för eleverna men vi grottar inte ner oss för det här utan vi ser på det här med stor tillförsikt och framtidstro. Men det kanske kommer lite längre fram än vad vi hoppats på, säger Linda Eriksson, en av delägarna i Friskolan Nytorp AB.

Behöver femton elever
Skoltillståndet kom så sent som i slutet av december för gruppen som i början av 2012 köpte naturbruksgymnasiet Nytorp av Bollnäs kommun.

Två årskurser går kvar på skolan i kommunens regi. Kommunen hyr lokalerna av de nya ägarna tills den sista klassen gått ut våren 2014.

Femton elever behöver de nya ägarna för att kunna dra igång utbildningen i höst. Men bara tre elever är alltså antagna enligt Elevantagningens preliminära intagningssiffror.

Hoppas locka fler
Nu bjuder Friskolan Nytorp in potentiella elever till evenemang på skolan och samarbetsgårdar, berättar Linda Eriksson. Detta för att locka fler elever innan den femtonde maj som är sista datumet för ändringsval till gymnasiet.

Men om det blir för få elever ändå så tänker Friskolan Nytorp framåt:

– Är det så, mot förmodan, att vi inte kan köra igång i år så kommer vi absolut att satsa vidare till nästa säsong, säger Linda Eriksson.

De riskerar att bli ensamma kvar
Morgan Mickelsson och Sandra Stråhle går andra året på Nytorp. De riskerar att få gå hela sista året utan sällskap från andra årskurser.

– Ja det är jättetråkigt, man hoppas ju verkligen att det kommer fler. Annars så blir vi helt ensamma på skolan, säger Morgan Mickelsson.

– Det kommer bli hemskt tomt om vi ska göra allting och vi är bara tjugo i klassen, säger Sandra Stråhle.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".