Hanna Nygårds från Hudiksvall vill gärna ha ett av lantmäterijobben. Foto: Magnus Hansson/ Sveriges Radio
Gävle

Lantmäteriet massrekryterar personal

Hanna Nygårds hoppas på jobb
1:31 min

Den här veckan genomför Lantmäteriet den största massrekryteringen någonsin i myndighetens historia. Totalt är det 92 platssökande som intervjuas på huvudkontoret i Gävle och alla konkurrerar de om 50 lediga jobb som förrättningslantmätare.

De 50 som gallras fram i urvalsprocessen kommer sedan att få jobb på något av Lantmäteriets 30 kontor som finns utspridda runt hela landet. Hanna Nygårds från Hudiksvall var en av de många som provade lyckan i dag och hon kände sig efteråt ganska nöjd med sin insats:

– Jo, det kändes bra! Det var litet nervöst, så det känns skönt att ha det avklarat, säger hon.

Lantmäteri är ett bristyrke

Det råder ett stort sug efter lantmätare i Sverige och Lantmäteriet har ett ständigt behov av nyrekryteringar. Det beror bland annat på att myndigheten de senaste åren haft stora pensionsavgångar. Tidigare har varje enskilt kontor som lantmäteriet har runt om i landet själva anställt personal, men nu sköts rekryteringen från huvudkontoret i Gävle. Det finns det flera goda skäl till säger Lena Falevik, HR-strateg vid huvudkontoret:

– Det gör vi därför att vi vill ha samsyn och en kvalitetssäkrad urvalsprocess. Alla kandidater ska exempelvis ha samma information och en möjlighet att se huvudkontoret, träffa fackrepresentanter och få samma intryck av arbetsplatsen, säger hon.

Intervjuer på löpande band

24 sökanden per dag, klarar lantmäteriet av - 12 på förmiddagen och 12 på eftermiddagen.

Totalt är det alltså 92 platssökande som intervjuas på huvudkontoret i Gävle under veckan. Trots konkurrensen tror Hanna Nygårds från Hudiksvall att hennes chanser till jobb är goda:

– Jag hoppas på det bästa! Det kändes bra och det är ju dessutom väldigt många som ska väljas ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".