1 av 2
Hyrorna höjs med över 20 procent när husen i östra Sätra är inflyttningsklara. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio
2 av 2
Denise Fahlander och Elisabeth Knagg kommer troligen inte att flytta tillbaka till punkthusen när de är klara. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio
Gävle

Hyresgäster tvingas flytta när Gavlegårdarna rustar

"Borde vara ett samhällsansvar"
1:42 min

I hela landet står miljonprogramsområden inför akuta renoveringsbehov. Frågan är bara vem som ska betala. I Gävle rustar det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna tre punkthus som ett första steg i stadsdelsförnyelsen av Östra Sätra. Renoveringen medför hyreshöjningar på över 20 procent och många hyresgäster har inte råd att flytta tillbaka när husen står klara.

Hantverkarna jobbar för fullt i punkthusen i Östra Sätra.

– Jag håller på och spacklar badrumsgolven, säger Uffe Sjöberg.

Vad gör ni på de andra våningarna?

-- Vi byter elen, kaklar, bygger ett nytt fläkrum på taket, målar ...

Tilläggsisolering i väggar och tak, ny puts på fasaderna, nya balkonger, nya badrum och stamrust - det är något av allt som ska göras.

Men det är inte gratis. Och det är hyresgästerna som står för notan. Runt en tusenlapp i månaden höjs hyrorna när de 75 lägenheterna är inflyttningsklara. Är hyresgästerna beredda att betala så mycket?

– Nej, jag har köpt en bostadsrätt. Jag är pensionär och skulle sänka mina kostnader. Och det är billigare att bo här, säger den tidigare hyresgästen Laila Forsberg.

Hennes förra granne Denise Fahlander har ett stort miljöengagemang och gillar att rustningen ska göra husen mer energisnåla. Men det är fel att låta hyresgästerna bära hela kostnaden, tycker hon.

– Om det nu är så bra hus som jag önskar, men jag inte har råd att flytta dit, då hindras jag ju trots att jag vill bidra till en hållbar utveckling i samhället. På ett sätt tycker jag att det borde vara ett samhällsansvar.

Men Gavlegårdarnas vice vd Lars Lennmalm försvarar hyreshöjningarna.

– Det är den nivå vi måste ha för att finansiera upprustningen. Vi förstår att det blir problem för en del hyresgäster - man har inte betalningsförmågan, helt enkelt. Men vi tror att vi kan frigöra andra, billigare lägenheter i flyttkedjorna, säger han.

Sedan 2011 säger lagen att kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt. Och Gavlegårdarnas tolkning av lagen är att varje enskilt projekt ska vara lönsamt.

– Vi ska resonera på samma sätt som en privat fastighetsägare i det sammahanget: ett projekt ska gå runt, annars ska vi inte genomföra det, säger Lars Lennmalm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".