Jonas Andersson i Hofors tycker att samhällsservicen har försämrats. Foto: Johan Järvestad/ Sveriges Radio
Miljöpartiet:

"Regeringen avvecklar statliga jobb"

Hoforsbon Jonas Andersson tvingas pendla
1:42 min

Regeringens extra anslag till lågkonjunkturens Gävleborg är nödvändiga. Under alliansregeringens tid vid makten har 625 statliga jobb försvunnit i länet och samhällsservicen har försämrats. Det hävdar Miljöpartiet på grundval av en egen undersökning.

Försäkringskassan är en av de myndigheter som har dragit ner i länet de senaste åren. Följden blir både färre statliga jobb i områden med hög arbetslöshet och sämre service för människor i glesbygd. Det säger den miljöpartistiska riksdagsledamoten Bodil Ceballos, som lägger skulden på regeringen.

– Vi tycker att det är statens uppdrag att se till att det finns service i hela landet. Det vi ser i dag är påtvingad bortflyttning från de mindre kommunerna till de större, säger hon.

De statliga jobben försvinner

I Gävleborg försvann 625 statliga jobb under tidsperioden. I Hofors har bland annat Försäkringskassan lagts ner. För Jonas Andersson som är arbetslös innebär det längre resor till Sandviken eller Gävle.

– Det har blivit svårare om man behöver personlig kontakt med en handläggare. Jag tvingas själv pendla till Gävle eller Sandviken, beroende var tjänstemannen sitter, och för andra kan det vara besvärligt, säger han.

Centern underkänner undersökningen

Men centerpartisten Anders W Johnsson ifrågasätter Miljöpartiets siffror. Minskningen av statliga jobb utanför storstäderna beror delvis på att jobb som tidigare utfördes av myndigheter numera är i privat regi, hävdar han.

- Exemplen är många - Lantmäteriet har avknoppat Metria, Banverket och delar av Vägverket har blivit Infranord, konstaterar han.

I den mån det har försvunnit statliga jobb från landsorten är det inte alliansens fel menar Anders W Johnsson:

- Den här utvecklingen är resultatet av ett riksdagsbeslut från 2004 som Centerpartiet motarbetade, men som Miljöpartiet var med och drev igenom, hävdar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".