Gunilla Höglund, Linda Nilsson och Katrin Berbres. Foto: Agneta Sundberg/ Sveriges Radio
Ovanåker

Syntetiska droger oroar i Ovanåker

Det är väldigt oroande säger Katrin Berbres
1:38 min

Syntetiska droger som köps på internet är ett växande problem bland unga i Ovanåkers kommun. Det hävdar kommunens fritidsledare som är oroade över ungdomarnas användning av de här ännu inte illegala, men likväl skadliga drogerna.

Fritidsledaren Katrin Berbres tycker att det är hög tid att slå larm:

– Ja, vi är väldigt oroade! Särskilt beroende på att det här är ett problem som vi har svårt att få grepp om, säger hon.

Hennes kollega Gunilla Höglund påpekar att drogernas lättillgänglighet bidrar till problemet.

– Jag vet att det är många föräldrar som är bekymrade. Ungdomarna beställer på internet och kan sedan enkelt hämta ut drogerna på posten, säger hon.

Föråldrad lagstiftning

Lagstiftningen hänger inte riktigt med när det handlar om nya syntetiska droger.

Genom att ändra en molekyl i sammansättningen är de inte längre narkotikaklassade och därmed inte heller illegala. Likväl kan de vara mycket skadliga och ibland rent livsfarliga.

Mer kunskap behövs

För att få mer information om de drogerna som återfinns i den här gråzonen ordnade fritidsledarna i Ovanåker nyligen en föreläsning med Linda Nilsson från Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle.

– Det tar för lång tid att klassa de här substanserna som narkotika och därmed få bort dem från marknaden. Under den tiden finns även livsfarliga droger lättillgängliga för alla, konstaterar hon.

Drogköpen kan ske helt anonymt påpekar Linda Nilsson:

– Det är barnsligt enkelt! Det är bara att välja vad man vill ha på internet, kanske begära att drogerna skickas i ett Cd-fodral. Ingen behöver få veta något, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".