Bollnäs stadshus. Foto: Sveriges Radio
Bollnäs

Datahaveri på Bollnäs kommun

"Ett stort och besvärligt problem"
1:33 min

Bollnäs kommuns har råkat ut för ett omfattande datahaveri. Det är två servrar som har kraschat och därför så ligger bland annat Bollnäs kommuns hemsida nere och det går inte heller att skicka mail till kommunen. Haveriet påverkar också de interna systemen i alla kommunens verksamheter.

Vid akuta ärenden uppmanas allmänheten att ringa Bollnäs Kommuns växel på tel. nr 0278- 25 000.

"Klart efter helgen"
– Det är ett stort och besvärligt problem. Det är helt enkelt så att vi har förlorat en del information på de här hårddiskarna som finns i servrarna. Det gäller nu att återskapa den här informationen och få igång systemet igen, och det här kommer att dra ut på tiden. Vi räknar med att det ska fungera helt och hållet friktionsfritt igen någon gång efter helgen, säger kommunchefen Kjell Öhrström.

Information kan ha försvunnit
Men alllt på de kraschade servrarna kommer inte att kunna återskapas, säger kommunchef Kjell Öhrström. Information som skickats från och med fredag kväll till måndag eftermiddag är helt borta. Exakt vad som försvunnit ska kommunen nu undersöka. Men det kan röra sig om allt från mail till protokoll.

Har man skickat mail till kommunen under den här tiden och inte får någon respons så bör man höra av sig, säger Kjell Öhrström.

För att säkra kommunikationen med invånarna så har personalen i receptionen på stadshuset fått förstärkning och mer resurser kan tillsättas i telefonväxeln om trycket blir högt.

"Mycket allvarligt"
Att haveriet blivit så stort beror till viss del på att servrarna som gått sönder fungerade som backup åt varandra. Oturligt, säger Kjell Öhrström, som tror att haveriet kanske hade kunnat undvikas:

– Antagligen. Vi ska göra en djup analys och gå igenom vad som har hänt. Det är mycket allvarligt att både hemsidan och mejlen inte fungerar och vi ska se till att det inte händer fler gånger, säger Kjell Öhrström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".