1 av 2
Bärplockare. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
2 av 2
Jan Ekholm på Söderhamnspolisen talade på konferensen om bärplockning i dag. Foto: Gusten Holm / Sveriges Radio
Gävleborg

"Bärköpare måste ta större ansvar"

1:36 min

Under de senaste åren har stora problem uppstått när bärplockare från andra länder sökt sig till Sverige och Gävleborg. Bärplockare har till exempel inte fått några löner. För att komma tillrätta med problemen träffades i dag många inblandade på Söderfors Herrgård.

För att komma tillrätta med de problem som är förknippade med bärplockarlägren krävs att bäruppköparna tar ett större ansvar för sina plockare. Och det är hög tid för regeringen att agera i frågan. Det är två av de synpunkter som framkom på dagens konferens.

Det finns skäl att räkna med många bärplockare från bland annat Bulgarien i skogarna även i sommar. Det tror kulturjournalisten och Mehedebybon Arne Ruth:

– Bulgarien är ett utfattigt land där folk i protest mot sina villkor har begått självmord genom att bränna sig själv till exempel. Ekonomiskt är de beroende av att ha chans att kunna tjäna några som helst pengar och att plocka bär i Sverige är en av de sista möjligheterna som de ser, så jag tror att det kommer många även i år - ingen kan säga hur många.

Krav på regeringen
Nu är det dags att regeringen tar tag i problemet menar Arne Ruth och många andra. Det handlar bland annat om att tvinga bärköparna att ta ansvar för att bärplockarna får schyssta villkor.

Leif Öster, marägare i södra Dalarna, berättar vad han fick höra av en av bärplockarna som tältade på hans mark i somras:

– Det var ju en förfärlig historia! De hade lockats hit till Sverige av ganska tvivelaktiga mellanhänder som lovade dem guld och gröna skogar...schysst resa till Sverige och boende och mat. I själva verket blev de av med sina pass när de passerade Öresundsbron och tvingades att sälja sina bär till den här mellanhanden. De två första månadslönerna fick de inte ens ut för det skulle betala resa och mat.

Och den här mellanhanden var en svensk?

– Ja, det var en svensk. Jag ringde och pratade med honom först och sedan slutade han att svara i telefon. Han hade ett sådant där kontantkort så det gick inte att få tag i honom senare.

"Ren människohandel"
– Det här är ju ren människohandel och det har ingenting med allemansrätten att göra. och jag är inte kritisk till bärplockarna i sig utan det är de här mellanhänderna som vi måste sätta åt på något sätt, säger markägaren Leif Öster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista