Positiv nyhet för högskolan i Gävle. Foto: Anna Molin / Sveriges Radio
Gävle

Efterlängtad examensrätt för Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle har fått tillstånd att utfärda examen för grundlärare som ska jobba på fritids. Tidigare saknade Högskolan den rätten och tillståndet betyder att Högskolan nu har kvalificerat sig för fullständig examensrätt av lärare som ska jobba upp till sjätte klass.

Därmed har Högskolan nu helt återhämtat sig från chocken 2010 då Högskoleverket avslog ansökan om examensrätt för elever på förskollärarprogrammet. 2011 kom visserligen klartecken för att starta det nya grundlärarprogrammet, från förskoleklass upp till sexan, men fortfarande saknades examensrätten för inriktning mot arbete i fritidshem.

Fullständig grundlärarutbildning
Nu är emellertid grundlärarutbildningen helt komplett och Högskolan har sedan tidigare också examensrätt på de flesta ämneskombinationer för lärare inom både högstadiet och gymnasiet. Det viktigaste undantaget är examensrätten inom ämneskombinationen Idrott och hälsa, som fortfarande saknas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista