Perslundaskolan. Arkivfoto: Anders Ekholm SR Gävleborg

Låga lärarlöner i Ockelbo

1:36 min

Lärare i Ockelbo och Hofors kommun har bland landets lägsta lärarlöner enligt lärarfackförbunden. Kommunerna tar inte sitt ansvar när det gäller att värna om läraryrkets attraktionskraft enligt lärarnas riksförbund.

Patrik Fliesberg, lärare på Perslundaskolan i Ockelbo tycker inte att de låga lönerna är de lokala politikernas fel.

-- Ockelbo är en liten glesbygdskommun och budgeten ser ut som den gör. Det krävs ett nationellt grepp för att komma till rätta med lärarlönerna, säger han.

Förutom Ockelbo och Hofors sticker även Hudiksvall ut med sina låga löner, enligt både lärarförbundet och lärarnas riksförbund. Patrik Fliesberg tycker att skolan borde bli statlig igen.

– Om man vill ha en skola i världsklass måste man ta ett nationellt ansvar i skolfrågan. Då skulle det bli rättvisare och de som jobbar i en kommun med mindre inkomst skulle få samma förutsättningar som de som jobbar i en rikare kommun.

Anna Schönning är ordförande i utbildnings- och kulturnämnden i Ockelbo kommun. Hon säger att de på kommunens sida har varit väl medvetna om att lönerna legat under snittet och gjort en satsning för att ändra på det.

– Det har avsatts 500 000 kronor under 2012 och 2013 för att höja lärarnas löner. Man önskar kanske att staten skulle rikta mer bidrag till skolorna för att göra dem mer likvärdiga, men jag tror inte att lösningen är att förstatliga skolan igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista