Foto: Jack Mikrut/Scanpix
Gävle

Cykling mot enkelriktat kan bli lagligt i Gävle

1:11 min

I framtiden kan Gävles cyklister få cykla emot enkelriktat. Gävle anses vara en av Sveriges främsta cykelstäder och inom kommunen diskuteras just nu att öppna flera enkelriktade gator så cyklisterna kan ta sig fram lagligt i båda riktningarna.

-Folk gör ju det redan men det vore bra för samvetet att veta att det är lagligt, säger Jenny Brungs.

David Eldrot sitter i kommunens cykelråd. Han berättar att idén om att öppna upp fler enkelriktade gator är bra för att underlätta framkomligheten.

- Ja visst skulle det underlätta. Samtidigt får inte gatorna vara alltför smala för då kan det bli svårigheter för cykeln att möta bilen så det är en av sakerna man måste titta på. Men grundidén är bra tycker jag.

Gävle en av landets bästa cykelstäder
Fast det kan vara krångligt att ta sig fram genom Gävles centrala delar rankas staden som en av Sveriges bästa cykelstäder enligt cykelfrämjandet.

Är Gävle en bra cykelstad?

- Jo men det är den fast kanske inte precis mitt i centrum eller på torget där man inte alls får cykla men annars är det bra, säger Jenny Brungs.

Ernest Wellington har precis tagit fram cykeln efter vinterförvaringen.

- På vintern åker jag alltid buss och den här tiden tar jag cykeln till jobbet. Det går jättebra för mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista