1 av 2
Myggbekämpning i nedre dalälven. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Ingrid Bergman, ordförande i föreningen för myggbekämpning. Foto: Johan Järvestad / Sveriges Radio.

Ja till myggbekämpning välkomnas

1:18 min

I dag kom beslutet från regeringen att tillåta besprutning av de mest myggrika områdena kring Nedre Dalälven. Och i Österfärnebo togs beslutet emot med glädje.

– Då kan vi pusta ut. Då kan vi leva som alla andra människor och ha samma förutsättningar. Vi kan ju inte vistas utomhus när det är som värst - det är en omöjlighet, säger en kvinna.

– Det känns j-ligt bra om man får säga så. Då kanske man kan sitta ute i sommar - om det nu blir någon sommar...De har tagit ett bra beslut, säger en man.

– Det är jättebra om det blir besprutning. Barnen blir ju lidande och vi föräldrar lider ju av att se att barnen inte kan vara ute och njuta av sommaren, säger en annan kvinna i Österfärnebo.

Massförekomsten av myggor i Dalälvsregionen betraktas som ett allvarligt problem. Vissa somrar har de boende inte kunnat vistas utomhus på grund av de blodsugande insekterna.

"Samma tjat varje år!"
Ingrid Bergman är ordförande i föreningen för myggbekämpning. Hon är trött på att man måste lämna in en ansökan varje år och hade föredragit ett beslut som sträcker sig över en femårsperiod.

– Jag är fruktansvärt trött på det! Det är samma tjat varje då. Ansökan för den här bekämpningen som man gör i år är precis samma som man hade förra året. Men lagar är ju så...det måste göras varje år för att få de här tillstånden, säger hon.

Myggen hotar ICA
Men att beslutet som kom idag är viktigt råder det ingen tvekan om.

-- Det betyder hemskt mycket att vi får bekämpat. Vi ser ju bara på vår ICA-butik...den är ju nedläggningshotad när det blir de här extrema myggåren. Vi handlar mycket mindre för vi flyr våra hem och inga turister handlar här. Och de företag som jobbar ute lider ju något fruktansvärt. Det fungerar ju inte heller att ha naturupplevelser och vandringar i naturen då, säger Ingrid Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista