Anita Samsson med Zeb, en Prazky Krysarik och Denice Johansson bredvid Schäfern Chanel. Foto Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bollnäs

Skäll inte på hunden

1:21 min

Nu i april inleds Svenska Kennelklubbens kampanj Skäll inte på hunden, som riktar sig till landets alla hundägare. Målet är att få fler hundägare att ta ansvar för sin hund och visa hänsyn till omgivningen, så att hunden slipper få skulden när det är människan som gör fel.

Startskottet för kampanjen går den 13 april i samband med Hundägardagen och uppmärksammas framför allt i Stockholm, Malmö och Göteborg - men även på Brotorget i Bollnäs efter initiativ av Denice Johansson och Anita Samsson.

– Vi ska lite agility och rallylydnad. Vi ska visa vad roligt man kan ha med hunden samtidigt som en hund kan vara ett sällskap för äldre som sitter ensamma, säger Anita Samsson.

– Det kommer att bli en jätterolig dag för både hundägare och hundintresserade. Ung som gammal, säger Denice Johansson.

Hundbajs ett problem
Det sägs att hunden är människans bästa vän och för många så stämmer det men det finns också de som irriterar sig.

Då och då svämmar tidningars insändarsidor över med klagomål om lösspringande hundar och att det ligger hundbajs överallt.

Svenska Kennelklubben har därför dragit igång kampanjen Skäll inte på hunden för att få hundägare att bli bättre på att ta ansvar. Något som kan innebära stora vinster för hundägarna menar Denice Johansson.

– Desto bättre vi blir på att ta hand om hundarna desto friare blir vi som hundägare.

– Det är väl lite tråkigt nu när man går och tittar på gatorna. Hundbajset syns inte i snön men oj vad det syns nu när det töat, så det kan vi väl ta på oss hundägare att vi ska plocka upp efter oss, tycker Anita Samsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista