Lägenheter som måste renoveras. Foto: Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Hyreslägenheter i mindre kommuner förfaller

6:44 min

I hela länet finns bostadsområden från 60- och 70-talet i behov av rustning. Men i de mindre kommunerna tillåts husen förfalla eftersom det inte finns några pengar att renovera för.

I förlängningen leder det till en uppdelning där bostäderna i landsorten håller lägre standard än i storstäderna, varnar Hyresgästföreningen.

– Det är beklagligt att människor ska se sin livsmiljö förfall runt om. Det här visar på ett tydligt samhällsproblem som politiker måste ta ansvar för, säger Ulla Andersson (V), riksdagsledamot från Gävle.

Enligt Jörgen Bengtson (C), ordförande för det kommunal bostadsbolaget i Hudiksvall är problemet inte så stort i Hudiksvall.

– Vi klarar vår löpande renovering med egna medel. Jag ser inte att det skiljer sig mellan mindre och större orter utan mer mellan välskötta och mindre välskötta bostadsbolag, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista