Hyrorna höjs med över 20 procent när husen i östra Sätra är inflyttningsklara. Foto: Gusten Holm/Sveriges Radio
Gävleborg

Regeringen vill inte stödja rust av miljonprogram

1:37 min

Både fastighetsägarna och Hyresgästföreningen efterlyser statligt stöd och skattelättnader för att kunna ro i land med rustningen av de stora bostadsområden som byggdes på 60- och 70-talet. Men bostadsministern är kallsinnig.

I dag är det främst hyreshöjningar som ska finansiera renoveringar av hyreslägenheter. Om hyran inte kan höjas, då får renoveringen vänta.

Det här gör att de nödvändiga rustningarna av miljonprogramsområdena går trögt på många håll.

I Gävle skulle det till exempel med nuvarande takt ta 80 år att renovera alla de 7 400 allmännyttiga lägenheter som är byggda mellan 1965 och -75.

För att öka tempot behövs stöd från staten, menar Lars Lennmalm, vice vd på Gavlegårdarna.

– Vi skulle gärna se någon typ av energiinvesteringsbidrag. En annan viktig fråga är att vi tillgänglighetsanpassar våra bostäder. Här skulle man också kunna tänka sig någon typ av stöd, säger han.

Han efterlyser också gynnsammare skatteregler.

– I dag är hyreslägenheten missgynnad när det gäller skatter. Det gäller både Rotavdrag och räntavdragen. Dessutom är fastighetsavgiften högre på hyreslägenheter.

Lars Lennmalm får medhåll av Mårten Gulin på Hyresgästföreningen.

– Vi har räknat fram att man lägger 40 miljarder för subventioner av egnahem men ingenting på hyresrätter. Skulle man likställa det här, då öppnas nya möjligheter att renovera våra miljonprogram, säger han. 

Men bostadsministern, kristdemokraten Stefan Attefall, vill inte ge något stöd till fastighetsägarna:

– De som som redan har rustat upp sina lägenheter - ska de straffas för detta? Det är inte heller rimligt att utforma stödsystem bara för att hus är byggda vissa årgångar, utan det måste vara mer generella system. och då kostar det enormt stora pengar för skattebatalarna, säger han.

Och något Rot-avdrag för renovering av hyresfastigheter tror han inte på.

– Vi har infört Rotavdraget för att få bort svartarbete. Den problematiken finns inte på det här området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista