Polismannen misstänkt för andra brott

I går häktades den 36-årige polisman som misstänks för rånet mot Nordeabanken i Söderhamn. Men det är inte den första gången han är föremål för en förundersökning.

Redan i början av 2002 fattades misstankar mot hälsingepolisen, och dåvarande statsåklagare Bengt Kulin vid åklagarkammaren i Västerås beslutade att en förundersökning skulle inledas. Även den gången rörde det om att polismannen försökte komma över en stor summa pengar - enligt vad Sveriges Radio Gävleborg erfar handlade det om ett försäkringsbedrägeri i samband med en stöld.

Dessutom misstänktes han för tjänstefel i samband med att en anmälan skrevs - den nu häktade polisen skulle ha fattat en rad beslut som han inte var behörig till.

Eftersom brott trots allt inte kunde styrkas, beslutade Statsåklagare Bengt Kulin att förundersökningen skulle läggas ned - det med motiveringen ”Brott föreligger inte”. Men i och med att polismannen nu har erkänt att han utfört ett bankrån, aktualiseras händelsen igen.

Vice Chefsåklagare Nils Hallonsten som är förundersökningsledare när det gäller bankrånet, säger till Radio Gävleborg att han ännu inte har tagit ställning till om han ska ta upp den gamla förundersökningen igen.