Foto: Nedre Dalälvens Intresseförening
Nedre Dalälven

Mygg ger lägre taxeringsvärde på hus

"Vi flyr våra hem"
1:30 min

Skatteverket sänker taxeringsvärdet för fastigheter i det myggplågade Nedre Dalälvsområdet. Orsaken till det är att myggen har gjort husen mer svårsålda och mindre värda.

Det måste i sin tur kompenseras med lägre fastighetsskatt förklarar Margareta Lindholm, fastighetshandläggare vid Skattekontoret i Söderhamn:

– Ja, vi tar rygg på marknaden helt enkelt. Man säljer husen till ett lägre pris och då blir taxeringsvärdet också lägre.

Betyder det här att myndigheten ger upp mot myggen?

– Nej, inte alls. Utan det här är för att de som bor i de här myggplågade områdena ska få ett rättvist taxeringsvärde, säger Lindholm.

Hur mycket taxeringsvärdet sänks för en enskild fastighetsägare är naturligtvis beroende av många faktorer, exempelvis läge, fastighetens ålder och standard. Men nytt är alltså att myggplågan nu också ska vägas in i Skatteverkets bedömning. Och den faktorn är verkligen betydande tycker Ingrid Bergman, härdad boende i Österfärnebo:

– Vi flyr våra hem, inga turister kommer hit, det går inte att vara ute och det går knappt att bilen till affären för att det är så mycket mygg, säger hon.

Den sänkta fastighetsskatten kommer nu att ge Österfärneboborna lite plåster på såren. Men det är förstås bara en marknadsanpassning och inte någon uttrycklig kompensation för myggplågan, påpekar Margareta Lindholm vid Skatteverket:

– Nej, utan det är ett säreget förhållande för det här området - att man är så pass utsatt för mygg.

Men för en gångs skull kan man kanske ha lite nytta av myggplågan?

– Ja, man får kanske några kronor mer i plånboken, avslutar Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".