Migrationsverket. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Gävleborg/Dalarna

"Ansvaret ligger hos polisen"

0:37 min

Nu riktas kritik mot gränspolisen i Gävleborg/Dalarna. I onsdags skulle en apatisk 14-årig flicka från Dalarna utvisas till Kosovo. Men när planet kom fram ville inte Kosovo ta emot den sjuka flickan som fick vända tillbaka till Sverige igen med sin familj. Det var polisens ansvar att stoppa utvisningen av den apatiska flickan anser Migrationsverket.

Migrationsverket hävdar att de inte fått information om hur sjuk flickan var.

Men Willy Aflarenko som är chef för gränspolisen menar att polisen inte har någon utbildning i att bedöma om personer är sjuka eller inte:

– Om hon var sjuk eller inte det kunde inte vi avgöra. Utan sjuksyster sade att det gick att verkställa personen.

Vad har ni för dialog med Migrationsverket om det här?

– Vi går in och tittar i deras system för att se om det finns inhibition eller inte, säger Aflarenko.

Men om ni ser att flickan faktiskt är sjuk - kontaktar ni inte Migrationsverket då?

– Nej, eftersom det inte fanns något verkställighetshinder.

Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket och han säger att ansvaret ligger hos polisen:

– Ansvaret ligger absolut hos polisen. Vi kan ju inte agera, om vi inte har någon kunskap om hur läget, säger han.

Flickan och hennes familj kom senare på onsdagen tillbaka till Sverige, då Kosovo vägrade ta emot henne.

Fredrik Bengtsson säger att Migrationsverket hade agerat annorlunda om man vetat att flickan var i ett apatiskt tillstånd och matades genom en sond.

– Det hade absolut förändrat läget.

– Vi har varit väldigt tydliga med att barn som är så sjuka och om det finns ett medicinskt underlag som styrker det, de ska inte utvisas från Sverige, säger Fredrik Bengtsson.

Polisen sa i Dalanytt igår att det var Migrationsverket som tog beslutet och att de bara utförde sitt uppdrag. Fredrik Bengtsson hävdar att polisen visst hade möjlighet att agera.

– Polisen har fått ett uppdrag av Migrationsverket att genomföra den här verkställigheten. Men ser de att flickan är svårt sjuk och det tidigare inte är känt, har de väldigt stor möjlighet att kunna agera på egen hand, betonar Fredrik Bengtsson.

– De kan säga att de inte kan genomföra utvisningen då det finns uppgifter som vi tidigare inte kände till, säger Fredrik Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista