Gävle

Socialdemokraterna vill öka mångfalden i kommunfullmäktige i Gävle

1:14 min

Socialdemokraterna vill få in fler med utländsk bakgrund i partiet. Det hävdade partisekreteraren Ylva Thörn under partiets kongress som avslutades för några dagar sedan.
I Gävles socialdemokratiska arbetarkommun jobbar de aktivt med att öka mångfalden, men de har ingen uttalad strategi för att just få in fler politiker med utländsk bakgrund.

– Just i Gävle är vi duktiga på att jobba med personer med invandrarbakgrund. Men mångfald är inte bara utländskt födda. Vi jobbar lika hårt med att få in till exempel unga och gamla, säger Ahmed Amin, vice ordförande för socialdemokraterna i Gävle.

I Gävle kommun är lite mer än var femte person antingen född utomlands eller har en eller båda föräldrarna från utlandet.

Men i kommunfullmäktige är de med utländsk bakgrund underrepresenterade, både i Gävle och landet i stort enligt en undersökning från Statiska centralbyrån.

Ahmed Amin vill att det ska bli lättare för underrepresenterade grupper att bli medlem i politiska partier och få positioner som förtroendevalda.

– Det finns absolut för höga trösklar. Det gäller kvinnor, det gäller ungdomar och absolut personer med utlänsk bakgrund. Det måste man jobba jättehårt med det, säger Ahmed Amin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista