1 av 2
Maud Jonasson i Norrbo. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
2 av 2
Norrbobron. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
hudiksvall

Protester mot avstängd bro utanför Delsbo

"Det blir en otrolig omväg varje dag."
1:32 min

Den smala och gamla bron över Norrboån som förbinder sjöarna Norrdellen med Sördellen utanför Delsbo behöver bytas. Trafikverket vill göra det med början i höst men många som dagligen trafikerar bron protesterar nu mot att de får långa omvägar medan arbetet pågår.

- Det blir en otrolig omväg varje dag. Ända ned till Näsviken och sedan upp till Delsbo igen, säger Maud Jonasson som bor i Norrbobyn och driver affär i Delsbo.

Hon får åka fem mil extra per dag när bron stänger. Och det är många som får långa omvägar för dagis, ärenden och arbete när bron stängs i höst tills den nya är klar i början av nästa år. Bron är smal, enfilig och byggdes 1925. I snart 20 år har den funnits i ombyggnadsplaner.

- Varför inte lägga en militärbro? föreslår Maud Jonasson som lösning.

Men bågbron och miljön är kulturstämplad och en tillfällig så kallad militärbro måste få tillstånd av miljödomstolen. Nu blir det en gång och cykelbro under byggtiden av en likadan fast bredare bro. På var sida blir det parkeringar för bilar. Det säger Ingemar Sandström, projektledare på Trafikverket till P4 Gävleborg.

Kerstin Hedman med hemtjänst på båda sidor bron får också åka stora omvägar.

- Eftersom vårt upptagningsområde är Norrbobyn så kommer det att bli problem. Det blir fem mil extra resa om man ska åka runt åt Näsviken för att komma dig.

Kan ni inte parkera en bil på andra sidan och gå över bron?

- Vi måste hämta nycklar, uppdrag och bilar i Friggesund och då blir det problem.

Maud Jonasson ser positivt på den nya bron, när den väl är klar.

- Det blir jättebra. Det måste ju dit en ny bro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".