Snöskotern på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Scanpix
Bollnäs

Rättegången om Fansenvargen startar

Drygt två år efter att en varg hittats död vid sjön Fansen i Bollnäs kommun kommer nu det rättsliga efterspelet. I dag startar rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot två män som är misstänkta för grovt jaktbrott. Enligt åtalet har vargtiken jagats över isen med snöskoter, körts på flera gånger och sedan slagits ihjäl.

Någon gång under helgen 5-6 februari 2011 menar åklagaren att männen 42 och 51 år, följt efter vargspår på sjön Fansen. Den yngre på snöskoter, den äldre på skidor.

När de är ute och spårar skräms en grupp om minst tre vargar upp och tar till flykten. Polisutredningen visar att skoterföraren jagar vargtiken över isen i ungefär 500 meter innan den av spåren att döma körs på ett flertal gånger.

I snön syns gropar och blodspår där vargen landat. I en av groparna finns träflisor efter en trädstam som använts för att slå ihjäl vargen med. För att dölja det hela har vargen sedan grävts ned i snön en bit bort.

Under den två dagar långa rättegången ska åklagare visa varför just de här två männen är misstänkta för brottet och vad som lett fram de slutsatserna.

De två männen nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista