Joacim Öhrn, verksamhetschef område operation på Bollnäs sjukhus. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bollnäs

Aleris kan operera mer på Bollnäs sjukhus

"Många läkare sätter upp patienter på sig själv"
1:41 min

Det har gjorts en hel del förändringar på operationsenheten vid Bollnäs sjukhus sedan Aleris tog över driften 1:a april förra året. Senaste halvåret har verksamheten effektiviserats men det har även gjorts neddragningar med färre operationsdagar i färre salar. Trots det finns kapacitet att utföra fler operationer - men patienterna saknas, säger verksamhetschefen Joacim Öhrn.

Enligt avtal med landstinget Gävleborg ska Aleris utföra 3000 operationer per år på sjukhuset i Bollnäs. Men antalet patienter som remitterats från landstinget har blivit färre än väntat.

– Det finns en kulturfråga, att många läkare sätter upp patienter på sig själv och sitt eget sjukhus och inte på den gemensamma väntelistan, hävdar Joacim Öhrn.

På Bollnäs sjukhus utförs endast planerade operationer inom ortopedi, kirurgi och urologi. De flesta är ingrepp som innebär att patienten kan gå hem samma dag. Det här är något som Aleris skulle kunna göra flera av och därmed avlasta sjukhusen i Gävle och Hudiksvall menar Joacim Öhrn.

– Då skulle det finnas mer utrymme åt de jättesjuka patienterna som bara de klarar. Vi vet att de fortsätter göra de patienter som vi skulle kunna göra.

När Aleris tog över driften förra året började man med att granska vårdkedjan och kunde därmed optimera flödet.

De patienterna som får en ny höft- eller knäled behöver ligga kvar två - tre dagar för att mobiliseras innan de kan gå hem. De operationerna utförs i början av veckan och därmed kan patienterna skrivas ut senast fredag eftermiddag och vårdavdelningen hållas stängd över helgen, vilket sparar pengar.

Men effektiviseringarna har inte räckt.

Aleris har även dragit ned antalet operationsdagar från fem till fyra i veckan. Dessutom har en av fem operationssalar tagits bort. Trots neddragningarna finns det kapacitet att göra fler planerade ingrepp säger Joacim Öhrn.

– Just i dag har vi inte helt fullt. Det är nästan fullt men inte riktigt. Man kan säga att vi har 15-20% kapacitet till som vi inte nyttjar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".