Vårdpersonal på Äldreboendet Hantverkarn i Hofors. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Inga heltidstjänster inom vården i Hofors

1:42 min

Ingen av de 250 anställda inom äldreomsorg och LSS i Hofors kommun kommer att få jobba heltid i framtiden.

I Hofors har all personal hittills haft rätt till heltid genom den så kallade Hoforsmodellen. Men enligt tidningen Kommunalarbetaren har fackförbundet Kommunal sagt upp arbetstidsavtalet.

– Jag tycker att det är tragiskt. När alla andra kommuner strävar efter att man ska få heltid så går vi tillbaka till något som vi hade förut, säger Kristina Karlsson, ordförande i Kommunal Mitt i Hofors.

Inte nöjda med OB-ersättning

Skälet är att kommunen har gått med på Kommunals krav att OB-ersättningen, som i Hoforsmodellen kan omvandlas till tid, ska höjas enligt det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting.

Kommunen menar att rätten till heltid upphör automatiskt i och med att avtalet har sagts upp.

– När vi gick in i Hoforsmodellen var det 17 procent som hade valt heltid, i dag är det över 60 procent och vi har samma bemanningsplaner då som nu. Det innebär att vi ligger 14-årsarbetare över i den valda sysselsättningsgraden, säger Sussie Holmgren som är socialchef i Hofors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista