1 av 2
Wellington Ikoubase. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
2 av 2
Susanne Corse. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Gävle

Facket och Cloetta överens om Ikoubase

1:30 min

Livsmedelsfacket och Cloetta har kommit överens om en förlikning när det gäller den uppmärksammade avstängningen av klubbordförande Wellington Ikuobase i Gävle. Hur överenskommelesen ser ut vill inte Ikuobase kommentera men han är glad att förhandlingarna inte behövde gå till Arbetsdomstolen.

– Man ska göra sitt bästa för att komma överens. Man behöver inte vinna alla fajter men man måste komma till ett resultat så att man kan gå vidare.

Känner du att du och facket har vunnit den här fajten?

– Om vi har vunnit eller inte spelar mindre roll. Det viktigaste är att vi är överens. Nu vill vi gå vidare.

Det var i april förra året - en månad efter beskedet att fabriken i Gävle ska läggas ner - som Wellington Ikuobase blev avstängd från sin arbetsplats. Anledningen till det var att han anklagades för att ha hotat en kollega under en diskussion. Ikuobase själv anser inte att han har hotat någon.

Livsmedelsfacket valde då att stämma företaget. Facket krävde att arbetsgivaren skulle betala totalt en halv miljon kronor i skadestånd till Ikuobase, fem av hans kollegor och förbundet i Gävle.

Idag skulle målet ha tagits upp i Arbetsdomstolen men eftersom parterna nått en förlikning ställdes förhandlingen in.

Hur förlikningen ser ut vill vare sig Wellington Ikuobase eller företagsledningen kommentera. Men Susanne Corse som är personalchef på Cloetta i Gävle är nöjd att parterna kommit överens.

– Det är skönt att vi har hittat en lösning på detta och kan lägga det bakom oss, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista