Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.
P4 Eftermiddag

Skrotade Hoforsmodell - Kommunal om kritiken

1:21 min

De anställda inom vården i Hofors kommun är missnöjda med hur deras fackförbund Kommunal har hanterat frågan om rätten till att jobba heltid. Fackförbundet svarar nu på kritiken.

I går berättade vi att kommunal sagt upp det nuvarande avtalet med kommunen - den så kallade Hoforsmodellen där de anställda en gång per år fått önska hur mycket de vill jobba och alla de som velat har erbjudits heltid.

Men i framtiden kommer ingen anställd inom vården i Hofors att få jobba heltid. De anställda kommera tt få jobba mellan 71,5 procent och 95 procent.

– Jag känner mig besviken över att Hoforsmodellen är uppsagd, säger Annika Dahlman på äldreboendet Hantverkarn.

– Det är Kommunal som har slagit upp Hoforsmodellen, men det vi har fått höra är att den hade försvunnit via arbetsgivaren i framtiden. De har inte råd, säger Ulla-Karin Andersson på äldreboendet Hantverkarn.

Ulla-Karin Andersson är en av dem som kommer att få gå ner från en heltidsanställning till en anställning på sjuttioåtta procent.

Kristina Karlsson är sektionsordförande för Kommunal i Hofors och Marie Schönning är ombudsman på Kommunals avdelning Mitt. De menar att de tvingades säga upp avtalet eftersom sextio medlemmar låg under det centrala avtalet som det såg ut.

– Arbetsgivaren var inte villig att lägga till mer pengar i modellen, förklarar Marie Schönning fackets beslut att säga upp Hoforsmodellen.

Under tisdagskvällen håller Kommunal ett möte med sina vårdanställda medlemmar i Hofors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista