Det gäller att vara beredd med bromsen på Karsjövägen i Undersvik. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
P4 Kollar vägarna

Dålig väg mellan Karsjö och Undersvik ger längre restid till jobbet

"Den är som en tvättbräda"
1:24 min

Gamla riksväg 83 mellan Undersvik och Karsjö i Hälsingland är i så dåligt skick att boende får längre restid till jobbet. Det går inte att hålla den utsatta hastigheten på 60 km i timmen, för då riskerar man att köra sönder bilen.

– Det är guppigt och studsigt. Vägen är som en tvättbräda och man missar guppen om man reagerar för sent. Det tar längre tid att komma dit man ska. Man får åka lite tidigare. Till och med barnen drar sig för att åka ut och cykla, säger Anneli Blixt, boende i Undersvik.

Gupp och gropar
Gamla riksväg 83, som nu mer heter Karsjövägen, är lappad och lagad på sina ställen. Det dyker hela tiden upp gupp och gropar i vägen som kommer snabbt på och tvingar bilförare till hårda inbromsningar.

Att hålla den utsatta hastigheten på 60 kilometer i timmen är mycket svårt.

Anneli Blixt räknar alltid med tio minuter extra på sin resväg till jobbet i Arbrå enbart på grund av vägens dåliga skick. På vintern är det bättre, då försvinner guppen, säger hon. Men på våren och sommaren sänker hon farten för att undvika kostsamma konsekvenser.

– Risken är att bilen ska gå sönder och det är den största utgiften vi har. Vi betalar ju vägskatt så lite vill vi ju ha tillbaka, säger Anneli Blixt.

Hela vägen behöver rustas
När den nya riksvägen byggdes på 70-talet så gavs ett muntligt löfte att den gamla vägen skulle rustas upp, säger Anneli Blixt, men det blev det inget av med. Nu tycker hon vägen bara blir sämre och sämre. Vissa punktinsatser och småfix kan det bli om man anmäler det. Men det krävs mer, tycker hon:

– Att dom gör en ordentlig upprustning av den här vägen. Från Karsjö till Undersvik!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".