1 av 3
Jan-åke Karlsson guidade vid Fågelsjö gammelgård när Hälsingland turism gjorde kunskapstur i Världsarvet. Vd Katarina Ceder Bång och Kersti Hisved som till och med fått gästrikar som gäster på sin hälsingegård i Alfta. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 3
Marie Envall bor i Bommars i Letsbo norr om Ljusdal. Linda Haglund, turistvärd, tycker att det är storslaget. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
3 av 3
Kaffeservering i Bommars. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
Hälsingland

Stort intresse för Hälsingegårdar

1:32 min

I dag gör den ekonomiska föreningen Hälsingeturism en resa för alla intresserade som vill lära sig mer om Hälsingegårdarna som världsarv. Det är den första av två turer och började i Kristofers i Järvsö för att sen stanna i Fågelsjö gammelgård från 1700-talet och avslutas på gården Bommars i Ljusdal.

Katarina Ceder Bång, vd för Hälsingland turism, säger att intresset är stort inför sommaren.

– Vi får bokningar av boende på Hälsingegård redan nu. Så tidiga bokningar har vi inte haft tidigare.

Även utländska gäster är nyfikna.

-- Människor så långt borta som i Japan har sökt information om världsarvet på vår webb, säger katarina Ceder Bång.

Kersti Hisved från Alfta är en av de drygt 20 resenärer som deltar i rundturen.

– Vi har en hälsingegård där vi har turister. Då är det bra att kunna berättade lite mer för dem om världsarvsgårdarna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista