Maivor Hallén sökte hjälp efter att hon tappade rösten. Foto: Linnea Johansson / Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Maivor fick hjälp att hitta sin röst

4:42 min

I dag är det världsröstdagen. För många är rösten ett arbetsredskap och därför är det viktigt att vårda sin röst. Efter en influensa tappade Majvor Hallén i Gävle rösten och vände sig då till en logoped för att få hjälp.  

Majvor Hallén tappade rösten helt under några veckor. Efter det började hon felanvända rösten. Hon behövde hjälp för att komma tillbaka till en normal röstanvändning. Hon tror att det finns flera användningar till att hon började använda rösten fel.

– Det behövs mycket träning, men jag hade även problem sedan innan som astmatiker, berättar Majvor Hallén.

Ingrid Berglund, logoped på Gävle sjukhus, är en av dem som hjälper människor som Majvor Hallén, som har fått problem med sin röst. Hon tycker att det är viktigt att hitta en balans i röstanvändningen. Och det är inte bara ett ansvar som ligger på den enskilde, utan även på exempelvis arbetsgivare.

– Att pressa fram rösten är inte ett bra sätt att producera röst. Det ger ett väldigt slitage, säger Ingrid Berglund.

Även låga bakgrundsbuller på arbetsplatser och dålig akustik kan ge stora påfrestningar på rösten, enligt Ingrid Berglund.

Men för de som har problem finns hjälp att få. Man kan få hjälp med rösttekniken så att man använder rösten på ett mer skonsamt sätt. En del personer behöver kanske även mikrofon på sin arbetsplats.

– Man ska inte göra av med mer energi än man åstadkommer, säger Ingrid Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista