1 av 2
Fredrik Reinfeldt förstår frustrationen kring den dålia mobiltelefontäckningen. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
P4 Kollar Telefonin

Reinfeldt sätter press på mobiloperatörerna

Reinfeldt om mobiloperatörerna: "De måste hålla vad de lovat"
1:26 min

När P4 Gävleborg kollade telefonin kom det in många historier om problem på grund av dålig telefontäckning. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger sig vilja sätta press på mobiloperatörerna.

– Jag förstår att det är frustrerande. Vi lever ju i en tid där vi är vana att vara uppkopplade, ihopkopplade och anträffbara snart sagt överallt, säger Fredrik Reinfeldt.

– Flera mobiloperatörer har ju sålt mobilabonnemang med föreställningen om att det ska finnas mobiltäckning och sen har inte alla operatörer fullt ut byggt ut det.

– Och vi har påpekat det för dem - att de måste hålla vad de lovat.

IT-minister Anna-Karin Hatt sade till Sveriges Radio att hon öppnat upp för lagstiftning mot mobiloperatörerna i den här frågan. Hur ser du på den frågan?

– Det här är ju ett ansvar som mobiloperatörerna har eftersom de framställt i marknadsföring att det finns en viss täckning, och det har kunderna också haft som utgångspunkt.

– Så nu hoppas jag att mobiloperatörerna gör den här utbyggnaden så att täckningen blir bättre.

Tycker du att mobiltelefonin fungerar bra?

– Det är ju högst olika beroende på var man befinner sig i Sverige. Och det är naturligtvis ihopkopplat med hur väl utbyggt mobilnätet är.

– Det sker ju kontinuerligt, men behöver gå i takt med de löften som mobiloperatörerna ställer ut.

Vad kan du som statsminister gör i den här frågan?

Vi har som sagt legat på de mobiloperatörer som sålt den här typen av abonnemang och sagt att nu måste ni se till att bygga ut nätet på ett sätt så att det skapar täckning eftersom ni har lovat era kunder det, avslutar Reinfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".