Peter Bergström (S), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle kommun. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
gävle

Allianspolitiker avgår - men (S)-ordförande stannar

1:44 min

Alla alliansens ledamöter hoppar av sina uppdrag inom Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle. Detta efter mångmiljonförskingringen inom kommunen som uppdagades i höstas.

Ann Stenström är folkpartist och en av de som lämnar sitt uppdrag i Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden.

- Man är ju vald och de som har valt en och satt en till den här posten måste kunna lita på att man gör ett bra jobb. Och då är det dags att andra tar över, säger hon.

Alla alliansens ledamöter hoppar av sina uppdrag inom Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle hoppar av sina uppdrag efter mångmiljonförskingringen som uppdagades i november förra året. Det var en kvinnlig tjänsteman som misstänks för att under sex års tid ha förskingrat totalt 20 miljoner kronor från Gävle kommun.

Allianspartierna har tidigare krävt att den styrande rödgröna majoriteten tar ansvar för de brister i den interna kontrollen som möjliggjorde förskingringen genom att ordförande Peter Bergström (S) och vice ordförande Lars-Göran Langeborg (V) ställer sina platser till förfogande.

- Nämnden är ju ansvarig för att internkontrollen fungerar och det har den inte gjort. Och då tycker vi att det är ett kollektivt ansvar för nämnden men när ingen annan tar ansvar så gör vi det. Så nu avgår vi.

Ordförande har inga tankar på att avgå
Men trots att alliansens ledamöter nu väljer att lämna nämnden så har ordförande, socialdemokraten Peter Bergström, inga tankar på att följa deras exempel.

- Jag tycker att det är mer ansvarsfullt att rätta till, bygga en stark organisation för framtiden än att bara kliva av.

Känner du att ni kan arbeta vidare med förtroende trots den här händelsen?

- Jag tänker arbeta på som att vi har ett förtroende tills fullmäktige säger något annat eller tills väljarna säger något annat.

Ansvarsfrågan ställs på sin spets i maj då kommunfullmäktige vid ett sammanträde ska besluta om nämndens ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2012.

-Nu har vi bestämt oss för att lämna nämnden och sedan är partierna fria att göra som de tycker i maj, säger Ann Stenström.

-Det rimliga är väl att fullmäktige tar ställning till om vi har skött det bra eller inte, ger oss ansvarsfrihet eller inte. Och i slutändan är det väljarna som avgör om vi har gjort så stora fel att vi inte ska sitta kvar. Det är därför vi har allmänna val i Sverige, avslutar Peter Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista