Svenskens varghat har ökat, enligt journalisten och författaren Hans Ekman. Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
P4 Eftermiddag

Expert: Varghatet har blivit större

0:33 min

Vårt varghat har blivit större. Det menar journalisten och författaren Henrik Ekman. En kompromisslösning är enda sättet att få de heta vargkänslorna att klinga av, enligt honom.

Frustrationen och svenskarnas varghat har blivit större med åren, enligt Hans Ekman. Detta beror på den politik som Sverige för i dag. Positionerna är låsta och ärendet ligger hos EU.

– De kritisterade jakterna fungerade som någon slags ventil. Människor upplevde att staten lyssnade på dem, säger Henrik Ekman.

Man kan se det som vissa likheter mellan varghat och en annan typ av frustration: Att vara främlingsfientlig, enligt Henrik Ekman.

– Komplexa frågor som har komplex bakgrund kan få en entydig förklaring. Att vargen förstör livskvaliten på landsbygden. Ungefär som att det är invandrarnas fel, säger han.

Hans Ekman menar att vargfrågan hade kunnat lugna sig, men att den låsta politiska situationen har gjort att de som predikat nolltolerans har fått mer gehör från personer som är allmänt oroliga.

Henrik Ekman menar att en kompromisslösning är det enda sättet att få de starka känslorna kring vargen att klinga av.

-- Jag skulle önska att miljöorganisationerna kunde göra avkall på det man talar om med 500 vargar som reproducerar sig. Det innebär kanske 1000 vargar i stammen. Då blir det ingen kompromiss.

– Om man kunde räcka handen till varandra och säga: Men ungefär så många som vi har i dag då? Det kan vi väl ha? Så jagar man några varje år, säger Henrik Ekman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista