Statsminister Fredrik Reinfeldt på besök i Gävle. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
Gävleborg

Statsministern kommenterar arbetslösheten i länet

1:43 min

Nu kommenterar Statsministern Fredrik Reinfeldt arbetslösheten i Gävleborg. Länet har länge haft högst arbetslöshet i landet och mars månads siffror från arbetsförmedlingen visar att 12,3 procent av befolkningen i länet saknar arbete. Reinfeldt menar att det tar lång tid att minska arbetslösheten.

– Ja, vi skulle gärna se att arbetslösheten kommer ner. Och för det behövs det både bra ekonomi i Sverige, men också i vår omvärld, säger Reinfeldt.

– Sverige är ett litet och öppet och exportberoende land.

Men varför har just Gävleborg så hög arbetslöshet?

– Ja, det är ju så att mycket av investeringar och nyföretaganden koncentreras till de största tillväxtregionerna.

– Och ibland har den traditionella industriverksamhet som finns i andra delar av Sverige haft svårare att klara sig i konkurrensen.

Statsministern besökte i går företaget Brynäs Mekano AB i Gävle för att ta del av deras verksamhet och hur de tycker förutsättningarna inom industrin ser ut.

Besöket var en del av hans återkommande resa genom Sverige, där han besöker små och medelstora företag.

Vad har du fått ut av besöket?

– Jag tycker det är ett intressant exempel på ett företag som bytt ägare i närtid, flyttat produktion hit till Gävle och expanderat trots en utdragen lågkonjunktur.

Men faktum kvarstår att Gävleborgs län har störst arbetslöshet i hela Sverige och Reinfeldt understryker att alla som kan och vill arbeta i framtiden ska få arbeta.

När kan vi få se en sådan framtid?

– Ja, vi är ju också ihopkopplade med vår omvärld och omvärldsekonomin.

– Sverige är beroende av att det går bättre för Europa. Det går bra för Norge men det räcker inte, vi måste också få det bättre i övriga Europa.

– Vi måste naturligtvis se att våra skolreformer ger de resultat vi önskar. Det vill säga att elever i den svenska skolan når bättre resultat.

– Och sen ska vi oförtröttligt jobba vidare med att sänka trösklar för unga att komma in, där behöver vi göra mer - att skapa ett ännu bättre företagsklimat i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista