Åklagare Åse Schoultz. Foto: Elin Häggberg / Sveriges Radio
Bollnäs

Åklagaren yrkar på tre års fängelse

1:21 min

De två män som misstänks för att ha dödat Fansenvargen i februari för två år sedan riskerar långa fängelsestraff. Åklagare Åse Schoultz har åtalat männen som är från Bollnäs respektive Ovanåkers kommuner för grovt jaktbrott. Hon yrkar på att de döms till tre års fängelse.

– Jag yrkar på runt tre års fängelse. Det här är ett så kallat artbrott och fängelse är normalpåföljden för den här typen av brott. Och när det gäller illegal jakt på våra fridlysta rovdjur så ser man det som grov organiserad brottslighet, säger åklagare Åse Schultz.

Vargen kördes på minst fyra gånger
I februari för två år sedan jagades en varg över isen på sjön Fansen med snöskoter och kördes på minst fyra gånger innan den slogs ihjäl.

Två män - 42 och 51 år - från Bollnäs respektive Ovanåkers kommuner står inför rätta misstänkta för grovt jaktbrott.

Bedöms som grovt jaktbrott
Det finns tre faktorer som gör att just det här brottet bedöms som ett grovt jaktbrott.

För det första är det ett skyddat vilt som dödats.

För det andra har ett motordrivet fordon använts, i det här fallet en snöskoter.

Och för det tredje handlar det också om djurplågeri i allra högsta grad menar åklagare Åse Schoultz.

– Ja, som obducerande biträdande statsveterinären har skrivit i utlåtandet som jag läste upp så är det ju så att det är omfattande skador, och de allra flesta skadorna har ju uppstått innan hon har dödats - och det innebär ju att det har varit ett utdraget djurplågeri i det här fallet, säger åklagare Åse Schultz.

-------------

Andra rättegångsdagen när det gäller den döda Fansenvargen inleddes med pensionerade polisen Per-Olov Nilsson som berättade om de undersökningar som gjordes på platsen under måndagen 7 februari 2011.

Dels handlade det om de skoter- och skidspår som fanns på isen, dels om blodspår som fanns i snön.

Per-Olov Nilsson berättade också hur de följde spår till ett skogsområde där den döda vargen skottades fram.

Tre dagar efteråt, på torsdagen återvänder polisen till Fansen för att ta prov på en urinfläck som hittas där skoterföraren och skidåkaren möttes.

DNA-analyser visar sedan att urinet är efter den 51-årige mannen.

-----------

42-åringens försvarsadvokat Thomas Martinson ifrågasätter polisen Per-Olov Nilssons undersökning av platsen på sjön Fansen.

Bland annat kritiserar advokaten dokumentationen av snöskoter- och skidspår och att polisen inte upptäckt spåren efter det hundspann och snöskoter som paret Holts kört vid platsen under söndagen.

----------

Försvarsadvokaterna i Fansenrättegången går hårt mot de personer som dokumenterat brottsplatsen.

Både polisen och naturbevakaren från länsstyrelsen som hittills vittnat ifrågasattes när det gäller dokumentationen av de spår som hittats och deras slutsater som dragits.

Exempelvis att skoterföraren och skidåkaren skulle ha mötts och att skidåkaren tolkat efter skotern.

Advokat Thomas Martinson undrade vad naturbevakaren och åklagaren pratade om under pausen innan han skulle vittna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista