Sofia får ingen tandvårdshjälp

21-åriga Sofia Lund från Gävle får ingen hjälp med att betala den tandvård hon behöver akut efter att ha varit allvarligt sjuk. Socialen anser att hon borde kunna betala de tiotusentals kronorna själv, trots att hon lever på existensminimum. Sofia Lunds tandproblem började när hon drabbades av giftstruma och till följd av det blev muntorr.

Sofia Lund, som i stort sett varit arbetslös sedan hon blev sjuk för tre år sedan, lever på socialbidrag och har sökt för att få hjälp med tandvårdsräkningarna av socialen. Men hon har fått två avslag eftersom hon anses kunna betala. Något som enligt henne själv är omöjligt eftersom hon lever på socialbidrag.

Något intyg från tandläkaren till Försäkringskassan om sambandet mellan sjukdom och tandproblem kan hon inte få eftersom det bara kan ges om patienten strålbehandlats. Och nu har de viktiga behandlingarna av Sofias tänder stoppats, eftersom hon inte kan betala räkningarna.

Länsrätten ska avgöra ärendet inom några veckor och om det blir ytterligare ett avslag ska Sofia Lund försöka att lägga upp en avbetalningsplan. Men det oroar henne hur det ska gå till.

Något intyg på sambandet mellan tandproblemen och sjukdomen kan hon inte få eftersom tandläkarna bara kan skriva intyg om patienterna strålbehandlats.