Råtalloljan skrapas bort från stenarna som ska ligga under bryggan. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
Söderhamn

Saneringen av tallolja fortsätter i Söderhamn

1:31 min

Saneringen av råtallolja längst med Söderhamns kust har nu kommit igång igen efter vintern. Det var i december 2011 som 800 000 liter råttallolja läckte ut i havet från en cistern på kemiföretaget Arizona Chemicals anläggning i Sandarne.
Saneringsarbetet har pågått sedan dess och nu har det kommit i gång igen efter vintern. Just nu jobbar ett trettiotal sanerare med att ta bort olja från bryggor och båthus.

– Det är mycket olja men det går bra. Det är fint väder, säger Abdi Ise Adow, som står vid vattenbrynet iförd en vit overall och rengör stenar som är täckta av klibbig, brun tallolja.

Ett trettiotal personer har anställts av Söderhamns kommun för att utföra saneringen, men kommunens kostnader betalas av Arizona Chemical.

– Vi skrapar stenarna, vi vänder på stenarna. Vi försöker få ut så mycket tallolja som möjligt, särskilt under bryggorna. Sen torkar vi dem och har på lite bark så det inte ska lukta något och så att det inte ska kunna rinna ut någon olja ur stenkistorna, säger Nils Schönning, yttre saneringsbefäl.

Saneringsarbetet förväntas pågå till i höst. Men just nu pågår en inventering av 62 öar och platser för att se vilka saneringsbehov som fortfarande kan finnas där.

Per-Erik Persson från Ljusdal sitter under ett båthus och skrapar stenar. Han jobbade med saneringen även förra året.

– När vi var ute på öarna var det mer olja på mark som vi fick skotta bort. Det var mer fysiskt jobbigt. Det vi gör nu är mer psykiskt jobbigt, när man sitter med en sten och jobbar.

– Här är det ganska mycket olja så det blir nog några veckor, men det ska nog bli bra, avslutar Per-Erik Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista