Gävle

Ambulansmedarbetare sparkas för att inte tagit asylsökande i ambulans

1:40 min

Landstinget Gävleborg avskedar nu två ambulansmedarbetare efter händelsen i februari då en asylsökande ung man hoppade från en balkong i Gävle. Det står klart efter att Landstinget utrett fallet.

I landstingets utredningen framgår att de två ambulansmedarbetare uppträtt oprofessionellt. De har brustit i sitt omhändertagande av patienten. En av dem har också stört polisen i deras arbete och fällt rasistiska yttranden.

Det var i februari i år som en tonåring på ett boende för ensamkommande flyktingar i Gävle hoppade från ett fönster sex meter ovanför marken.

När pojken hoppat så landade han på en uppblåsbar räddningsmadrass. Han visade inga tecken på skada men var nerkyld. Men ambulansen vägrade ta pojken till akuten, det fick polisen istället göra.

Medan Landstinget utrett händelsen så har de två ambulansmedarbetarna varit avstängda från sina tjänster.

Men i dag kom beslutet att båda medarbetarna avskedas.

Landstingsdirektör Svante Lönnbark menar att medarbetarna har brutit mot hälso- och sjukvårdslagen, anställningsavtalets intentioner samt riktlinjer och värdegrund inom Landstingets Ambulansverksamhet.

– Det finns inget förtroende kvar för de här två medarbetarna. Det är viktigt för oss att allmänheten kan lita på vår ambulansverksamhet som en väldigt viktig del av vår totala hälso- och sjukvårdsapparat, säger han.
 

Nyheterna, P4 Gävleborg

026-66 65 30

nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista