ockelbo

Elever på Perslundaskolan i Ockelbo skeptiska till renovering

1:28 min

Kommunstyrelsen i Ockelbo föreslår att Perslundaskolan ska behållas och totalrenoveras till en kostnad på 92 miljoner kronor. Elever på skolan är dock skeptiska till förslaget.
De tidigare förslagen gick ut på att riva och bygga en ny skola - något som skulle kosta ytterligare 10-20 miljoner kronor.

– Jag tycker de borde ha renoverat mycket tidigare. Det kommer ju inte hända medan vi går här, så det spelar ju ingen roll, säger Oskar Hammarlund som är elev i åttan på Perslundaskolan.

– Skolan är inte speciellt bra. Den har varit likadan sen mina föräldrar gick här, säger eleven Sanna Liv.

Vad tycker du att politikerna ska satsa på om de ska göra om här då?

– Det vore ju bättre att bygga en helt ny skola, för den här är så himla gammal.

Det är en arkitektfirma som tagit fram dom olika förslagen på hur en framtida hög- och mellanstadieskola i Ockelbo kan komma att se ut.

Det förslaget som kommunstyrelsen vill att kommunen ska anta handlar om att riva delar av skolans byggnader och sedan rusta upp och bygga en ny huvudbyggnad. Där det bland annat ska finnas café, bibliotek och en ny huvudentré.

Sammanlagt så skulle förslaget kosta 92 miljoner.

Kommunen har satt en gräns vid 100 miljoner och förslagen som handlar om att bygga en helt ny skola överstiger den gränsen.

– Naturligtvis så hade jag ju hellre haft en helt nybyggd skola, så är det ju. Det hade varit jätteroligt, en vi måste ju ha råd med personal också. Skulle vi gå på förslaget med en nybyggd skola så skulle det bli så stora kostnader att vi inte skulle klara det eknomiskt, säger Anna Schönning (C),  ordförande i utbildnings- och kulturnämnden.

Det slutgiltiga beslutet i frågan fattas i Ockelbos kommunfullmäktige den 17 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista