1 av 3
På ridlektion vid Solna Ridskola på Mellanjärva gård, Ulriksdal, (riden av Ingrid Chibelskie). Foto: Privat
2 av 3
Katrin Holm på Bunting som Lilla gubben egentligen hette sommaren 1970, taget på Örsta Gård utanför Vallentuna. Foto: Privat
3 av 3
Bild från tidningen Ponnyexpressen nr 1 1969 med dåvarande skötare Kerstin Svensson. Foto: Privat
P4 Morgon

Katrin från Enånger skötte "Lilla gubben"

Hör hela historien om "Lilla Gubben"
6:44 min

Förra veckan pratade vi om Emil i Lönnebergas häst Lukas som efter inspelningarna såldes och hamnade i Skutskär. Men historien slutar inte där. Katrin Holm hörde av sig till oss och berättade att hon var skötare för Pippis häst Lilla gubben på 60-talet och att det var samma man som ägde både Lukas och "Lilla gubben" innan inspelningarna.

När det var dags att spela in filmerna om Pippi Långstrump vände sig filmbolaget till en man vid Solna ridklubb som tog fram en lämplig häst, samma man som senare fick uppdraget att hitta Lukas till Emil-filmerna, berättar Katrin.

– Jag red på Solna ridskola där Rudolf Öberg ägde hästarna. Han fick en vit häst i 60-årspresent som de fick låna för att spela in Pippi-filmerna.

Och eftersom han hade hyrt ut hästen till Pippi så fick han hyra ut Lukas också?

– Ja, det var nog en god affär att hyra ut till filmen och när de frågade om han hade en lämplig häst så sa han att han hade det. Sedan köpte han en häst och hyrd ut den till filmbolaget, berättar Katrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".