1 av 2
Griskulting Foto: Scanpix
2 av 2
Monica Nylander på plats där grisarna ska stå i helgen. Foto: Johan Järvestad
Sandviken

Grisar ska stärka Järbos sammanhållning

1:53 min

Kan grisar stärka en bys sammanhållning? Ja det tror Monica Nylander i Järbo. Nu till helgen kommer grisarna till byn och tanken är att alla som vill får vara med och ta ansvar och sköta om dem.

Grisarna kommer stå i en hage mitt i byn bredvid Folkets hus och bli omskötta av några utvalda personer och även fritidsgården som ligger bredvid hagen. Det kommer också finnas möjlighet att hyra hem grisarna till privata gårdar för markberedning.

Tanken är att grisarna till hösten kommer att slaktas.

– Det blir nog i oktober, november, december någon gång. Planen är att vi ska ha en riktig byfest mitt i byn så alla kan vara med, säger Monica Nylander.

Grisprojektet är en del av något större där man förhoppningsvis i slutändan kommer göra Järbo självförsörjande. Monica Nylander berättar att det finns ett stort engagemang till att bygga solceller, föda upp djur och odla grönsaker.

– Vi kanske inte kommer ha all sorts mat men i alla fall så vi klarar oss.

Just att odla saker är det fritidsgården som kommer få ansvaret över. Och vad som kommer odlas är inte bestämt.

– Det kanske blir sallad, kanske blir squash. Det kommer bli fritidsgårdens grej att välja, säger Monica Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista