Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävleborg

Slut på vapenamnestin i länet

Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 05.58
"Man har nazistmärkena kvar på vapnen"
(2:02 min)
1 av 3
Mikael Hedström visar upp några av vapnen som har kommit in. Foto: Tomas Forsman / Sveriges Radio
2 av 3
Foto: Tomas Forsman / Sveriges Radio
3 av 3
Några av de vapen som har lämnats in. Foto: Tomas Forsman / Sveriges Radio

Vapenamnestin är nu över. Totalt har det lämnats in 611 vapen till polisen i Gävleborg. Bara i storstadsområdena Västra Götaland, Skåne och Stockholm har det lämnats in fler vapen.

– De vapnen vi var ute efter under vapenamnestin det var ju de som används i brottsligt syfte och att man saknar licenser för. Men de här vapnen är vi oerhört tacksam för ändå för det innebär att risken är oerhört liten att de hamnar i orätta händer, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Bara två av de inlämnade vapnen i Gävleborg har använts i samband med brott. Men hur ska man då komma åt de skjutvapnen som kriminella använder?

– Det är spaningsarbete och det ligger på en helt annan nivå att komma över de vapnena. Det är tips och när de här personerna transporterar de här vapnen och att man har tur att man har någon kontroll just då. Där gäller ett speciellt spaningsarbete kan man säga, säger han.

Många vapen från dödsbon
De allra flesta vapen som man har kommit in med är från dödsbon eller arvegods som inte har blivit av att lämna in tidigare.

– De som har sådana vapen liggande kan alltid komma till polismyndigheten och skrota vapen som finns i dödsbon och gamla jaktvapen - och det är gratis!

Vapnen provskjuts
De 611 eldvapen som har lämnats in i Gävleborg transporteras nu ner till SKL där man provskjuter dem. Sedan beslutar man om de ska få vara kvar - till exempel på museum.

"Nazistmärken kvar"
Två av skjutvapnen som har kommit in i länet sticker ut en del - de är nämligen från Tyskland och andra världskriget:

– Man har nazistmärkena kvar på de här vapnen. Det är lite ovanligt att man har fått in sådana - så det kan man väl tänka sig att de kan hamna på museum.

Och totalt sett är Mikael Hedström nöjd med resultatet - som kan bli ytterligare några fler eftersom de sista dagarnas inlämnade vapen inte är räknade än:

– Det är alltid positivt för varje vapen vi får in som vi kan skrota som är brukbart att det inte kommer i orätta händer - dels för brottlig verksamhet eller att det kan hända olyckor, avslutar Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".