Karl-Oskar Wicksell och Jonas Olsson framför skutan som ska ta dem världen runt. Foto: privat
P4 Morgon

22-årig Gävlebo seglar jorden runt i åttametersbåt

"Jag har bara seglat lite jolle förut"
6:13 min

22-årige Karl-Oskar Wicksell från Gävle hade fram till för ett år sedan bara seglat lite jolle. Nu ska han segla jorden runt med en kompis – i en åtta meter lång båt. Resan börjar den första juli och de räknar med att vara borta i tre år.

– Det är en idé som jag har haft ganska länge och för ett år sedan bestämde vi oss för att köpa en båt och börja planera ordentligt, säger Karl-Oskar Wicksell som hade väldigt begränsad erfarenhet av segling innan båtköpet.

– Jag har inte seglat så mycket förut, utan bara lite jolle, säger han men tillägger att han haft motorbåt under sin uppväxt, utanför Limön.

Båten kommer att ligga några dagar i Gavleån så att nära och kära får tillfälle att säga farväl men den 1 juli bär det av ut på väldshaven. Och förberedelserna är långt ifrån klara.

– Det är ganska mycket att göra nu. Vi håller på att bygga om båten för fullt för att utrusta den till max, säger Karl-Oskar Wicksell. Och det kommer att dröja innan han och kompisen Jonas Olsson kastar ankar på svensk botten igen.

– Den klassiska jordenruntseglingen med en sådan här båt tar väl ungefär tre år, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".