Det var kommunledningen i Gävle som i dag presenterade nya mål och ramar. Från vänster: Marita Engström (V), Roger Persson (MP), Per Johansson (S) och Carina Blank (S). Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Gävle

Höjd skatt ska betala Gävles nybyggen

Carina Blank (S): "Vi vill bygga nytt bibliotek"
1:49 min

Gävle kommun höjer skatten för att bland annat kunna finansiera de sportarenor, det superhögstadium och det nya bibliotek som planeras de närmaste åren. Från och med nästa år höjs kommunalskatten med 75 öre vilket ska ge kommunen 600 miljoner i intäkter fram till 2017.

– För det första så säkerställer vi kvalitén i verksamheterna. Till det kommer det att vi kan göra en rad investeringar. Framförallt i skolan, äldreomsorgen, inom olika gruppboenden och även idrottsanläggningar. Sen vill vi titta på om vi kan bygga ett nytt bibliotek i Gävle, säger Carina Blank (S), kommunalråd.

En rad riktigt stora investeringar har redan aviserats. Fotbollsarena och multisportarena för tillsammans 340 miljoner kronor samt Vallbacksskolans superhögstadium är några exempel. 

Hur ska pengarna räcka?

– Vi ser det som att det här också är investeringar för arbeten. Vi behöver jobba med tillväxten både på kort och på lång sikt. Det ska man komma ihåg att när man bygger så skapar man arbetstillfällen från dag ett tills det att bygget är klart, säger Carina Blank (S).

Det behövs kort sagt mer pengar. Skattehöjningen, men också ett skrotande av barn och ungdomsnämnden och den skandalomsusade nämnden för utbildning och arbete ska ge kommunen den extra miljard som utvecklingen nu kräver. I stället ska en ny Kunskapsnämnd ta hand om all utbildning och en ny Näringslivs och arbetsmarknadsnämnd ska ansvara för jobbpolitiken.

En sådan nystart kan behövas - i dag varnar flera nämnder för underskott i budget och de hålen måste täppas till, konstaterar Carina Blank:

– Det handlar om utbildning, omvårdnad och socialtjänst. Det är där vi lägger de stora pengarna nu och det är så det kommer vara också fortsättningsvis.

Mål och ramar ska återspegla politiska visioner - vilken är den för Gävles del?

– Att ha en fortsatt god tillväxt, att man verkligen har den här framtidstron. Att företagen ser att Gävle är en stad och kommun där man satsar på framtiden.

Nu höjs skatten men jag tycker ändå att ekonomin ser bekymmersam ut, vad tycker du?

– Jag ser hittills det här som en möjlighet för oss att ha bra resultat och en stabil ekonomi framåt. Men det kommer inte vara utan ansträngning, avslutar Carina Blank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".