Omdebatterad lista släpptes i dag

I morse offentliggjorde Rikskriminalpolisen namnen på de personer från Sverige som saknas efter flodvågskatastrofen. Också namnen på de omkomna som identifierats har offentliggjorts. Tolv personer i Gävleborg och fyra i Älvkarleby finns på listan som saknade, ingen av dem är alltså identifierad som avliden.

Totalt omfattar listan 565 personer - varav 43 är döda. Att namnen nu offentliggörs beror på en dom i regeringsrätten.

Polisen i Gävleborg har inte fått ta emot några reaktioner från anhöriga just i dag - det har man däremot gjort tidigare, berättar informationsansvariga Ulrika Hjerpe.

Hon säger att listan över saknade och döda har upprört flera anhöriga, inte bara för risken att media hör av sig, vissa har inte heller velat prata med polisen om sina saknade familjemedlemmar.

Namnen på döda och saknade har nu lagts ut på Sveriges radios webb, sr.se/ekot Det kommer även att finnas en länk från vår hemsida - sr.se/gavleborg

Ekochefen Staffan Sonning anser att listan har ett stort allmännintresse och gör bedömningen att publiceringen inte kan orsaka skada. Publiceringen kan också bidra till att felaktiga uppgifter upptäcks, säger han.