1 av 2
Andreas Neuman tog de sista tio milen runt Siljan på ren vilja. Foto: Privat.
2 av 2
Trots sin skada lyckades Anderas Neuman cykla runt Siljan. Foto: Privat.
P4 Eftermiddag

Amputerade benet - nu cyklar han runt Siljan

"Man ville bara hoppa ur kroppen"
0:19 min

Andreas Neuman från Hofors förlorade underbenet i en arbetsplatsolycka för sex år sedan. Nu har han kommit tillbaka - och cyklat tolv mil runt Siljan.

I sju veckor låg Andreas Neuman från Hofors nedsövd efter att han begravts i glödande osläckt kalk på sin arbetsplats för sex år sedan.

– Det rasade jättemycket kalk över mig och min kollega. Det kom som en lavin och vi blev i stort sett levande begravda i glödande kalk, berättar han.

– Vi låg och kämpade jättelänge. Det var en kille som försökte hjälpa oss ut men han fick inte ut oss. Till sist ställde jag in mig på att jag skulle dö. Jag skulle dö vid 25 års ålder, säger Andreas Neuman.

När Andreas vaknade upp igen hade läkarna tvingats amputerat ett av hans underben. Vägen tillbaka blev lång.

– Det var svårt att acceptera att kroppen hade blivit som den hade blivit och att en kroppsdel var borta. Men jag hade fått andra värderingar. Jag hade ju klarat livet. Ett ben borta och brännskador var ganska lindrigt ändå, säger han.

Nu har han tagit sig tillbaka till livet igen och trots att han amputerat ett av sina underben så har han nyligen cyklat tolv mil runt sjön Siljan i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".