1 av 2
Fredrik Nederstigt (t.v.) får stanna medan Daniel Nylén måste lämna deras gemensamma arbetsplats Sandvik SMT. Foto: Gusten Holm
2 av 2
Petra Einarsson, chef för Sandvik SMT. Foto: Sandvik
sandviken

En får stanna och en kan tvingas lämna SMT

"Det känns tråkigt"
1:48 min

Omkring 110 medarbetare i Sandviken kommer att beröras då bolaget drar ned inom affärsområdet SMT. 50 av dem är anställda via bemanningsföretag.

Det gamla rörverk 68 tas ur drift och all tillverkning av ånggeneratorrör för kärnkraftsindustrin förläggs i stället till det nybyggda rörverk 2012. Men Sandvik räknar med att inte behöva sparka någon. Det säger SMT:s chef Petra Einarsson till P4 Gävleborg. Istället ska minskningen ske genom naturliga avgångar, avtalslösningar och via en minskning av inhyrd personal.

Daniel Nylén jobbar för SMT och är inhyrd via Proffice sedan september. Han är en av de 50 från bemanningsföretag som kommer att få lämna bolaget.

– Det känns tråkigt, absolut. Men som jag har sagt till mina chefer: man kan inte bara sluta jobba, säger han.

Hur ser arbetsmarknaden ut för dig?

– Jag har inte kollat så mycket. Men börjar man kolla så finns säkert möjligheter om inte Proffice kan hjälpa en.

Var beskedet väntat?

– Nej, det var det inte. Man har väl gått och haft sina funderingar… om det kommer och när det kommer. Men det är inget jag har tänkt på så, det kom lite som en chock.

Hade du hoppats på att få vara kvar längre?

– Ja, absolut. Jag trivs ju bra härinne, säger Daniel Nylén.

Fredrik Nederstigt är anställd direkt av Sandvik och har varit på sin nuvarande arbetsplats i ungefär ett och ett halvt år. Han är en av dem som inte ska behöva lämna Sandvik, men han känner ändå oro.

– Det är många som går med oro, det gör jag själv med. Som tur är så ligger inget varsel än så länge. Nu är bara oron att man kanske får lämna sin arbetsplats och hitta en ny arbetsplats.

Finns det en oro bland er anställda att det kommer att bli ett varsel?

– Det ligger alltid en oro när det blir konjunktursvängningar. Men har Sandvik sagt att de inte tänker varsla så får man tro på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".