Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
bollnäs

Nytt reservat i Arbrå

Publicerat torsdag 13 juni 2013 kl 10.42
1 av 2
Betesmark i nya Naturreservatet Majorns Hage. Foto: Länsstyrelsen
2 av 2
Inom Majorns Hage finns också gammal betad granskog. Foto: Länsstyrelsen

Länet får ett nytt naturreservat strax norr om Arbrå i Bollnäs kommun. Länsstyrelsen har beslutat att bilda reservatet Majorns Hage som är drygt 12 hektar stort. Det är en hage som har betats sedan 1700-talet och som enligt länsstyrelsen är växtplats för många speciella arter. Invigningen av naturreservatet är planerat till den 20 juni.

Initiativet till att skydda hagen kommer från markägaren själv, som anmält intresse genom Kometprogrammet. Länsstyrelsen planerar invigning av naturreservatet den 20 juni och välkomnar allmänheten att delta.

– Hela områdets bevaradevärden är starkt sammanlänkade med den långa och oavbrutna beteshävden, säger Johanna Ehlin, biolog på Länsstyrelsen. Att området nu skyddas som naturreservat innebär att vi kan vara säkra på att betet kommer att fortsätta även i framtiden, vilket är mycket positivt för de här arterna. Extra roligt är att initiativet till att skydda området kommer från markägaren själv, genom Kometprogrammet, där Majorns Hage är det första reservat vi bildar.

Naturreservatet består av en öppen betesmark och en äldre skog som båda har betats sedan 1700-talet. På den öppna marken växer bland annat stagg, bockrot, ögontröst, kattfot, tätört, låsbräken och ormrot, som alla gynnas av att marken betas. I skogen finns flera nedbrytarsvampar som är upptagna på den så kallade rödlistan, som är Artdatabankens lista över arter som är hotade nationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".