David Palm och Henrik Fröjd drygar ut studentkassan som gatumusikanter i Bollnäs. Foto: Magnus Hansson

David och Henrik sommarjobbar som gatumusikanter i Bollnäs

"Vi har intresse för musiken"
1:40 min

Ungdomsarbetslösheten i Gävleborg var i maj 23,8 procent, vilket är näst högst i landet. Och många har svårt att hitta ett sommarjobb. David Palm och Henrik Fröjd från Bollnäs lyckades inte med det. Därför bestämde de sig för att ta saken i egna händer. Nu underhåller de Bollnäsborna som gatumusikanter.

– Det var väl det som fanns kvar när vi hade sökt andra sommarjobb och inte fått något kan vi väl säga, säger Henrik Fröjd och skrattar.

– Nej, så illa är det väl inte egentligen. Det är framför allt för att vi har intresse för musiken och vi ser det som en bra möjlighet att dryga ut studentkassan, berättar han.

Till vardags pluggar David Palm till socionom på Umeå universitet och Henrik Fröjd till civilingenjör i Luleå. Men nu på sommarlovet bor de hemma i Bollnäs. Ingen av dem har fått något sommarjobb och därför är de nu gatumusikanter. Något som verkar uppskattas av Bollnäsborna.

– Det är då man känner att det börjar bli sommar. När de är här och spelar. Väldigt duktiga är de, säger Erika Myrberg som lägger några slantar i musikanternas syntfodral som ligger framför dem.

– Det är helt fantastiskt. Det liksom förhöjer stämningen. Man får en sådan ljuvlig känsla när man hör den här musiken, berättar Birgitta Mobacke Wortzelius samtidigt som hon skänker 40 kronor till David och Henrik.

En bra dag kan David Palm och Henrik Fröjd dra in omkring 100 kronor per person och timme. Men snart hårdnar konkurrensen. Då börjar nämligen kommunens sommarjobbande gatumusikanter att spela.

– Vi ser dem inte direkt som konkurrenter utan mer som kollegor helt enkelt. Vi jobbar ju för samma mål. Att underhålla Bollnäsborna, hålla humöret upp och en god klang i staden, säger David Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".