Håkan Jönzon, Anders Bäck och Fredrik Andersson håller i triathlon-tävlingen. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Triathlon i Söderhamns skärgård

"För mig är det en succé"
1:43 min

Nästa helg får motionärer en chans att mäta sina krafter mot varandra i Söderhamn. Då avgörs nämligen tävlingen Skärgårdstriathlon för första gången. En kraftutmaning som redan är en succé enligt Fredrik Andersson, från Söderhamns IF friidrott, som är en av arrangörerna.

– Jag tänkte för mig själv, får vi över 100 deltagare är det en succé för mig eftersom det är första gången vi anordnar det. Nu är vi redan uppe i 118 anmälda och jag vet några stycken som ska efteranmäla sig. Så för mig är det en  succé. Absolut, säger Fredrik Andersson från friidrottsklubben.

Det är vid Stenö havsbad som startskottet för Skärgårdstriathlon-tävlingen ljuder den 29 juni. Då ska deltagarna inleda med att simma 750 meter i havet. Efter det hoppar de på en cykel och cyklar två mil in till centrala Söderhamn. Där väntar 5 kilometer löpning innan det är dags för målgång.

Det är Söderhamns simsällskap, Söderhamns cykelamatörer och Söderhamns IF friidrott som arrangerar tävlingen och de är rätt överens om att det är simningen som är den jobbigaste sträckan. Något som Håkan Jönzon från simsällskapet tänkt på:

– Vi har tagit till ordentligt när det gäller säkerheten. Vi har kajakklubben som kommer patrullera med sina kajaker och vi har med dykarklubben som är här med sin stora båt med dykare. Så det är väl försörjt med säkerheten, förklarar Håkan Jönzon.

Det är alltså första gången som Skärgårdstriathlon arrangeras i Söderhamn och med tanke på att det är så många anmälda redan nu är förutsättningarna för att tävlingen kommer leva vidare bra.

– Mycket goda. Vi siktar in oss på kvalité på det här arrangemanget för att det ska ge avkastning på ett antal år. Det ska bli en bra tävling att komma till, berättar Fredrik Andersson från Söderhamns IF friidrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".